Blog

13 tegn på at du skal til vagtdyrlægen med din hund

Vores hunde er en del af vores familie. De spiser mine rester og er mine bedste venner. De tager med mig på gåture om morgenen. Problemet er, at hunde ikke kan fortælle når de har det skidt, så det er ikke altid nemt at vide hvornår de har behov for lægehjælp.

Hvordan kan du vide om deres halten et tegn på en forstuvning, eller om deres nysen betyder at de skal behandles med antibiotika?

Ligesom mange andre undrer du dig måske over:

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen om min hund? Hvordan kan du vide, om din hund har akut brug for behandling? Er det rent faktisk en nødsituation, eller er hunden bare en smule deprimeret. Hvordan kan du vide om det er tid til at tage din hund til dyrlægen snarest?

Der er nogle dyrlæge-nødsituationer, som du skal være opmærksom på, hvis du har en pels-ven eller to. På denne måde vil du vide, hvornår det er tid til at din hund skal til dyrlægen med det samme.

De fleste nødsituationer er åbenlyse. Blodig diarre, lammelse eller kollaps er tydelige tegn på at din hund skal til dyrlægen. Omvendt er der nogle livstruende problemer, såsom opsvulmning, som ikke ser ud som store problemer ved første øjekast.

Har du brugt for en akutdyrlæge med det samme, kan du finde den nærmeste på kortet her…

 

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen om min hund?

Tag din hund til dyrlægen, hvis du er i tvivl, selv hvis den har milde symptomer.

Når du står i en situation, hvor du er i tvivl om du skal kontakte dyrlægen, så husk, at situationer ikke behøves være livstruende, før de kræver lægehjælp. Hudinfektioner, blærebetændelse, øreinfektioner eller knækkede negle er ikke deciderede nødsituationer.

De er stadig smertefulde og må derfor behandles hurtigst muligt. Hvis du er usikker, vil jeg råde dig til at søge hjælp hos dyrlægen. Grunden til at jeg anbefaler dette er, at hvis din hund har mavesmerter, så skader det ikke at tage til dyrlægen. Ignorerer du problemet, og hunden så viser sig at lide af mavedrejning (opsvulmning af maven), er det ikke sikkert, at den er i live i morgen tidlig.

 

Ring til dyrlægen og find ud af det!

Uanset om din dyrlæge arbejder med normalt praktiserende klinik eller akutbehandling, så har de alle en telefon. Hvis du er i tvivl om din hund har behov for behandling, så ring til din dyrlæge og forklar, hvilke symptomer din hund har.

Din dyrlæge kan hjælpe dig med at beslutte, om din hund skal ses på med det samme. Nogle gange vil dyrlægen blot råde dig til at overvåge dit kæledyrs helbred og udvikling over et par timer, inden du behøver tage af sted.

 

Tjek hundens tandkød, før du tager ham til dyrlægen.

Helt grundlæggende fortæller hundes tandkød en masse vedrørende blødning, chok, blodets iltning og cirkulation. Normal er hundes tandkød fugtigt og pink når man trykker forsigtigt på det med en finger. Området som du forsigtigt trykker på, skal kort blive hvidt, hvorefter det skal blive pink igen med det samme – inden for 2 sekuneder.

Et tydeligt tegn på problemer er, når tandkødet er kraftigt rødt, gråt, blåt eller det ser blegt ud. Hvis du kigger på din hunds tandkød mens den er frisk, kender du det normale udseende. På den måde vil du hurtigt kunne se forskellen og opdage faresignaler når du tjekker deres tandkød.

Hvis din hund virker svag eller udmattet, og tandkødet har en unormal farve, så er det tid til at tage til dyrlægen.

 

Tjek din hunds temperatur

Det kan også været en rigtig god ide at kontollere din hunds temperatur. I mange tilfælde vil dyrlægen også spørge dig til det. En hunds normale temperatur ligger mellem 37,6 til 38,6. Stiger temperaturen over 39,0 han den regulær feber.

Du skal bruge et termomter til at tjekke temperaturen, og du kan bare bruge et normalt rektaltermometer.

Det tæller ikke at den “virker varm” på ørerne eller maven. Det tæller heller ikke at snuden er kold og fugtig. Det kan altsammen snyde og fortæller ikke ved den egentlige temperatur er.

 

Her er en liste over 13 dyrlæge nødsituationer

Hvornår skal jeg min hund akut til dyrlæge? Nogle nødsituationer kræver akut behandling hos dyrlægen. Ovenstående eksempler er nogle af de mest almindelige, som din hund kan opleve.

Jeg må dog understrege at listen ikke dækker over alle situationer. Her er et par vigtige og kritiske nødsituationer og nogle overordnede retningslinjer, som jeg mener er nyttige, når man er i tvivl om sit kæledyrs helbred.

 

1. Fare for forgiftning

Dette er en absolut nødsituationer, som kræver en tur til dyrlægen med det samme. Hvis du fanger din hund i at spise rottegift, eller andre giftige substanser, så er der ingen tid at spilde. Du skal afsted til dyrlægen med det samme.

Andre giftige substanser som hunde kan udsættes for er medicin, rosiner, druer, chokolade og lokkemad til rotter og mus. Hunde kan endda også få overdosis på Rimadyl eller Meloxicam – en bestemt form for smertestillende medicin til hunde.

 

2. Alvorlig smerte

Hvis din hund halter, viser tegn på tydelig smerte, gisper eller klager sig så lad den ikke lide. Tag til dyrlægen med det samme.

 

3. Tab af førlighedne i bagbenene

Dette er et problemet jeg har selv har set mange gange i skadestueklinikken, specielt hos Fransk bulldog, Corgi og Gravhund. Andre hunde med lange rygge og korte ben kaldes for kondrodysplatiske racer. Taber de brugen af deres bagben, kan det være et tegn på en skade ved rygmarven.

Denne delvise eller komplette lammelse er meget smertefuld. Din hunds liv afhænger af, hvor hurtigt den bliver set på af en dyrlæge. Resultatet af dette afhænger af, hvor hurtigt du tager din hund til dyrlægen.

 

4. Kraftig hoste

Når du hører din hund hoste kan det være tegn på noget så simpelt som kennelhoste eller forkølelse, hvilket er harmløst. Omvendt så kan det skyldes hjerteproblemer, rottegift, hjerteorm eller lungebetændelse.

Hvis det er tilfældet, så er det en nødssituation. Den sikreste handling er at tage til dyrlægen med det samme. Dette er ekstra vigtigt, hvis du aldrig har oplevet hoste hos din hund før.

 

5. Drikker og spiser ikke

Når din hund ikke drikker vand eller spiser mad, kræver det en vurdering fra din side af. Jeg ved, at når din pelsven ignorerer hans favorit mad, så er det fordi at der er noget galt. Nogle hunde springer et måltid over her og der sporadisk. Dog er det sådan, at når hunde ikke spiser i mere end et døgn, så er de typisk syge.

Normalt vil de heller ikke drikke så meget som normalt. Derfor bør du holde øje med om din hund dehydreres når den ikke spiser.

 

6. Problemer med urinering

Når din hund har problemer med at tisse, kan det være en indikation på blæreinfektion. Disse forårsager smerte, men er ikke livstruende.

Det kan derimod være et tegn på blæresten, som hindrer urinrøret, hvilket er et stort problem. Dit kæledyr har behov for at blive taget til dyrlægen hurtigst muligt, hvis det oplever smerter forbundet med blæreinfektioner, for at tjekke for blæresten.

 

7. Diarre eller opkast

Diarre eller opkast er en veterinær nødsituation, hvor du skal finde en dyrlæge-vagtlæge. Dette er særligt gældende, hvis væskerne indeholder blod. Hunde der har oplevet tynd afføring eller opkast en enkelt gang eller to kræver muligvis ikke behandling. Efter et par timers hvilen, har de det som regel fint igen.

Omvendt så kan gentagende diarre eller opkast lede til dehydrering, hvilket kan blive livstruende. Disse symptomer kan også være tegn på større problemer, såsom hindringer i mavetarmen.

Hvis en hund kaster op mere end 3-4 gange, eller samtidig viser tegn på smerte, skal den til vagtdyrlægen.

 

8. Alvorlige traumer eller voldsom blødning

Disse er veterinære nødssituationer og kræver et besøg hos dyrlægen akut. Hunde, som er blevet påkørt af en bil, faldet fra en vis højde eller som har været oppe at slås med større hunde, kan se uskadte ud og virke upåvirkede. De kan dog alligevel have indre skader. Voldsom blødning betyder kraftig blødning i store mængder. Uanset om det er eksternt eller internt, så betyder det at din hund skal til behandling hos dyrlægen med det samme.

 

9. Omfattende svaghed eller kollaps

Interne blødninger kan være et tegn på alvorlige helbredsproblemer såsom hæmoabdomen? Hjerteproblemer er et resultat af diverse problemer såsom Addisons sygdom, bestemte former for gift, anafylaktisk chok og hjertetamponade. Alle disse problemer kræver akut behandling hos dyrlægen.

 

10. Epileptisk anfald

Epileptiske anfald kan være mindre livstruende end andre af de ovenstående nødsituationer. Dog kan disse anfald udvikle sig fra værende milde til kraftige og fatale. Disse anfald kommer i bølger og skyldes nogle gange toksiner.

Egentlige epileptiske anfald er i sig selv ikke livsfarlige, men kramper kan være tegn på en lang række andre sygdomme og forgiftninger. Flere af disse kan udvikle sig og mange kræver hurtig behandling.

 

11. Abdominal distention og mavedrejning

Tarmslyng med gastrisk dilation eller mavedrejning genkendes også som opsvulmning af maven. Hos hunde er opsvulmning en af det mest kritiske, livstruende nødsituationer, som de kan opleve. Nogle hunde opfører sig måske rastløse, mens andre udviser alle symptomerne på opsvulmning. Hunde, som udviser alle symptomerne på opsvulmning, skal tages til den nærmeste dyrlæge hurtigst muligt.

Ubehandlet mavedrejning kan udvikle sig til livstruende tilstand inden for så kort tid som 1-2 timer eller kortere,

 

12. Ekstrem tørst

Hvor meget vand drikker din hund normalt hver dag? Hvis du ved hvor meget din hund drikker på en normal dag, kan det hjælpe dig med at holde øje med om noget er galt. Når din hund virker til at være overdrevent tørstig, så kan det være en indikation på diabetes eller begyndende nyresygdom.

Du kan lægge mærke til, at din hund drikker for meget vand, hvis du skal fylde vandskålen op mere oftere end du plejer. Du kan også lægge mærke til, om hunden urinerer mere end den plejer, har uheld indenfor eller har behov for at komme ud mere en normalt.

 

13. Trækker ikke vejret

Den allerværste akutte nødsituation for din hund er, når din hund har svært ved at trække vejret, eller ikke kan trække vejret overhovedet. Efter 3 minutters åndedrætsbesvær kan du miste din hund.

Hvis din hund trækker vejret underligt eller har besvær, gisper når de trækker vejret eller laver mærkelige lyde ved hvert åndedræt, kræver det øjeblikkelig behandling hos vagtdyrlægen.

 

Her er en nem liste over ting, som du kan bruge til at tjekke, om din hund skal til dyrlægen. Du skal søge øjeblikkelig behandling hos din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, hvis din hund udviser følgende symptomer:

  • Hævet, opsvulmet eller hård mave
  • Rysten og sitren
  • Piven eller udvisning af ekstreme smerter
  • Forsøg på at kaste op eller gylpe, uden at mad kommer ud
  • En times gentagende opkast eller opkast af blod
  • Hvis du ser dem indtage noget giftigt eller toksisk
  • Vejrtrækningsbesvær eller pludselig kollaps
  • Epileptisk anfald eller andre kramper
  • Bevidstløshed
  • Vejrtrækning stopper
  • Blegt tandkød
  • Pludselig disorientering
  • Trækker eller slæber på benene
  • Vaklende, usikre bevægelser
  • Ude at stand til at stå op
  • Problemer med at føde hvalpe
  • Anstrengt vejrtrækning
  • Kan ikke urinere
  • Mulige brækkede knogler
  • Åbne sår og skader
  • Fald fra en vis højde eller andre skader grundet traumer
  • Blevet påkørt af et køretøj, selvom de virker til at have det fint

 

Find ud af om din hunderace er tilbøjelig til at have nogle af ovenstående symptomer hos din dyrlæge. Husk at fortælle alt hvad du ved om hundens tilstand, og stil alle de spørgsmål du har behov for. Husk, at når du kender til din hunds vaner, så hjælper det dig med at vurdere hvad der er en nødsituation, og hvad der ikke er.

Det er vigtigt at kende hundens normale opførsel. Stol på dine instinkter og ring efter dyrlægen så snart du er bekymret.

 

Ofte stillede spørgsmål

Min hund prøver at kaste op, men der kommer intet ud?

Når din hund forsøger at kaste op, uden at der følger noget med, kan det være et tegn på mavedrejning. Det kan også være et tegn på at din hund har spist noget, som den ikke skal spise, såsom medicin, chokolade, rosiner, en frø oog så videre.

Tag din hund til dyrlægen, så snart du ser ham forsøge på at kaste op, uden at der kommer noget op gentagne gange. Dette er bestemt en dyrlæge-nødsituation.

 

Hvad hvis min hund harudflåd fra vulva?

Vaginal udflåd er hvad som helst, som kommer ud af din hunds vulva. Dette kan være pus, blod eller slim. Der er mange grunde til, at hunde oplever udflåd fra vulva og det er derfor bedst at tage til dyrlægen for at få det tjekket.

Når din hunhund er i løbetid, har hun udflåd i form af blod fra hendes vulva. Hvis du ser udflåd, som ikke er blod, kan det være hormonelt eller vaginitis, hvilket skyldes bakterier.

Hold øje med, om din hund oplever besvær med at tisse, slikker hendes vulva, oplever udflåd af pus gentagende eller hvis en hanhund jagter hende, selvom hun ikke er i løbetid. Grunde til dette kan være hormonelle lidelser eller vaginitis. Lav en aftale med din dyrlæge om at undersøge din hund for at udelukke ovenstående lidelser.

 

Er epileptisk anfald hos hunde en nødssituation?

Epileptiske anfald og andre kramper hos hunde er en nødssituation. Dette er særligt gældende hvis din hund ikke har oplevet sådanne episoder førhen. Epileptisk anfald kan skyldes allergiske reaktioner, at hunden har spist noget giftigt eller idiopatisk epilepsi. Andre årsager kan være hjernetraume, tumorer eller nyresvigt. Tag din hund til dyrlægen for at udelukke ovenstående lidelser.

 

Er røde øjne og øjenbetændelse (konjunctivitis) en nødssituationer?

Konjunctivitis hos hunde er i sig selv ikke en infektion og er ikke nødvendigvis en seriøs lidelse. Dog forsvinder det ikke uden behandling. Selvom konjunctivitis ikke er en akut lidelse, ligesom brækkede knogler er, så er det stadig et problem som skal adresseres.

Derudover så kan konjunctivitis udvikle sig til tab af syn eller permanent øjenskade, hvis det ikke behandles. Derfor er det bedst at få konjunctivitis hos hunde behandlet med det samme.

 

Kollaps: Hvor lang tid varer chok hos hunde?

Hunde kan have chok i alt mellem 30 minutter og op til flere dage. For at stabilisere en hund i chok, skal hunden have medicinsk behandling for at få det bedre.

Din hund vil ikke få det bedre af sig selv.

Generelt er det bedre at søge hjælp med det samme for at undgå en udvikling i hundens chok. Chok kan hurtigt forværres, og kan endda slå din hund ihjel. Grunden til dette er, at hypovolæmisk chok påvirker åndedrætsorganerne, de mave-/tarmkanalen og kardiovaskulære systemer hos din hund.

 

Hvordan kan jeg se om min hund har smerter?

Du kan s om din hund oplever smerter, hvis de knurrer, bjæffer, hyler eller gemmer sig. Hunde er mindre aktiv og mere gnavne, hvis de oplever smerte. De kan også undgå normal aktiviteter, som de plejer at lave, eller virke aggressive og sensitive, når du rører ved dem.

Tag din hund til dyrlægen øjeblikkeligt hvis du oplever tegn på smerte.