Hvem har dyrlægevagten? – Find den nærmeste akutdyrlæge her

Hvis ikke dyrlægevagten passes af din egen dyrlæge, vil deres telefonsvarer oftest sende dig videre. Er din dyrlæge i såkaldt vagtkreds gør vagtpligten på tur mellem den kreds af dyrlæger, og skifter altså fra aften til aften. Flere af de større dyrehospitaler har dog døgnvagt året rundt.

Du kan flere af de mange muligheder på kortet herunder.

Dyrlægevagt og vagtsamarbejde

Hvis du leder efter en akut dyrlæge, kan du finde én på kortet her. Oversigten er baseret på frivillige indberetninger, så muligvis er din dyrlæge ikke på. Skriv til mig hvis der er mangler på kortet.

Nogle dyreklinikker har ikke størrelsen eller personalet til at tilbyde døgnvagt året rundt. Mange er derfor gået sammen i et vagtsamarbejde, hvor man skiftes til at have akutvagt, så dyrene i området altid kan komme til akut dyrlæge

At være vagtdyrlæge kan være en hård opgave og har været opslidende for mange. Selvom det kan være underligt eller frustrerende at du ikke kan komme til din egen dyrlæge, er der en god forklaring.

 

Hvornår er en sygdom akut

Der er typisk tale om behandlingskrævende sygdom når:

  • Traumer eller andre hårde slagsom f.eks. brud eller blødende sår
  • Katten eller hunden halter og har smerte
  • Ved luftvejsproblemer og har besværet vejrtrækning
  • Når dyret kaster op og/eller har voldsom diarre i sammen med manglende appetit
  • Dyret har vanskelighed vedat komme af med urin eller afføring
  • Kramper
  • Problemer med fødsel
  • Har høj feber (over 39,0 – 39,5° C)

 

En dyr vagtordningen

Der er kun én til at betale de omkostninger, der er forbundet med at kunne tilbyde vagtservice: Nemlig dyreejeren.

For mange kan det umiddelbart lyde som en meget høj pris, når en konsultation uden for almindelig åbningstid lyder på 2-3000 kr.

Har du sygekasseforsikring på dit dyr, vil de typisk dække for vagt tillægget. Det er selvfølgelig for sent at tegne den nat dyret bliver sygt, men det kan være en god investering for fremtiden.

Inden for andre servicefag kommer der også tillæg når arbejdet skal udføres udenfor almindelig åbningstid. Det gælder både for VVS branchen, elektrikere, telefonmontører, låsesmede osv. Hvad koster det at blive låst ind kl 2347, når man har glemt sin nøgle? Det kan nok ikke gøres for under 1600,- selvom det kun tager 12 min.

 

 

Her er hvad du skal gøre hvis dit kæledyr kommer ud for en ulykke

Det er helt fint at have et kæledyr, men du skal også vide noget om hvordan det skal behandles. Ligesom hos os selv, så kan der også opstå nødsituationer hos dine kæledyr og så er det tid til vagtdyrlægen. Som kæledyrsejer skulle du gerne kunne håndtere disse nødsituationer. Det gælder alt fra sygdom, kroniske lidelser til uventede uheld.

Derfor er det vigtigt at være klar over, hvad du skal gøre i de forskellige situationer. Lad os prøve at besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål som opstår når du har kæledyr. Lad os straks gå igang med at svare på de tre vigtigste spørgsmål omkring kæledyr. Så har dit kæledyr en rimelig chance for at komme igennem disse nødsituationer uden problemer.

 

Hvad skal du til dyrlægevagten med?

Der er mange eksempler på veterinære nødsituationer hos hunde, katte og andre kæledyr. Listen er lang og det er ikke muligt at dække dem alle. Alligevel er der nogle fælles træk som kendetegner disse nødsituationer.

Dette dækker over kollaps, kvælning, chok, vejrtrækningsproblemer, opsvulmning eller GDV, kraftig blødning, åbne sår og skader, åbne brud, længerevarende epileptisk anfald og endda allergiske reaktioner fra stik og insektbid.

Vi du se en mere komplet gennemgang, kan du se min artikel her…

 

Hvem skal du ringe til hvis dit kæledyr er kommet til skade?

Hvis din hund eller dit kæledyr er kommet slemt til skade, eller er i alvorlig smerte, og du ikke føler at du kan tage hånd om situationen derhjemme, så må du ikke spilde tiden. Du skal vide præcis hvad du skal gøre i disse situationer. Den bedste løsning er selvfølgelig at kontakte den rigtige dyrlægevagt. I dit område findes der lokale dyrlæger, dyrekliniker og dyrehospitaler. Du kan se den nærmese vagtdyrlæge med akutmodtagelse på kortet ovenfor.

Prøv at ringe til dyrlæge-vagtlægen først. Hvis det ikke lykkedes, eller hvis du ikke kommer i kontakt med dem, så er den næstbedste løsning at kontakte det lokale politi. De har dog ikke dyrlæger ved telefonen, men skal kontaktes, hvis der er tale om en herreløs hund.

Du bør have det nummeret til Dyrenes Beskyttelse rådighed til enhver tid. Skal du tale med dem om akut tilskadekomne dyr, slal du have fat i 1812. I det fleste tilfælde vil der være nogen til at tage imod din opringning, og du kan stole på at de vil tilbyde den korrekte hjælp til din hund eller andre andre kæledyr.

 

Må man ringe 112 i tilfælde af nødsituation hos kæledyr?

Du kan ikke ringe til 112 i de fleste nødsituationer hos kæledyr, undtagen meget få undtagelser. Det gælder for eksempel uheld, der forstyrrer trafikken eller er til fare for andre mennesker. Grunde til dette er at politiet ikke har det rette udstyr eller uddannelse mht. at håndtere nødsituationer der involverer kæledyr.

112 må primært kun bruges til menneskers nødstilfælde, og du må derfor ikke ringe 112, medmindre at situationen er til fare for mennesker.

 

Flere ting du kan være opmærksom på

  • Gå ikke i panik og vær forsøg at forholde dig roligt.
  • Vær opmærksom på dine omgivelser, og ting, som kunne være en trussel for dig og dit kæledyr. Dette er vigtigt for dig og for dit kæledyrs sikkerhed og for andre mennesker.
  • Sørg for at holde dit kæledyr varmt og prøv også at sikre, at kæledyret holder sig så meget i ro som muligt. Prøv at holde alle bevægelser på et minimum. Dette er især vigtigt i sager, hvor der er tegn på neurologiske symptomer, mulig rygmarvsskader eller brækkede knogler og frakturer.
  • Kontakt de lokale myndigheder, og hold dem informeret om, at du er på vej med dit kæledyr, så de kan være klar til at give den korrekte behandling.
  • Du skal sikre dig, at dit kæledyr kan transporteres på en måde, der giver mindst muligt stress eller trauma for dit dyr.

 

Konklusion

Det ovenstående skulle give dig en rimelig god ide omkring de basale ting, som man skal være opmærksomhed og forberedt på, når dit kæledyr er udsat for et uheld eller andre nødstilfælde, hvor dy skal akut til vagtdyrlægen.